Ik was best huiverig om te starten met insuline, maar het is me enorm meegevallen!

Klachten

Wanneer de bloedglucose onder de 4 mmol/l daalt (een hypo), komen er in het lichaam hormonen vrij die er voor zorgen dat de bloedglucose stijgt. Dit zijn met name adrenaline en glucagon. Glucagon zorgt ervoor dat glucose vrijkomt uit de lever, zodat de bloedglucose wordt verhoogd. Als adrenaline vrijkomt in het lichaam, veroorzaakt dit symptomen als trillen, hartkloppingen en zweten. Ook hongergevoel kan erbij horen. Dit zijn dan ook de eerste signalen waar u op moet letten bij het herkennen van een hypo. In sommige gevallen kan een hypo ook concentratieproblemen geven en meer moeite met het uitvoeren van bepaalde taken.

Ook kunnen er veranderingen in de stemming optreden, zoals prikkelbaarheid (snel geïrriteerd zijn), nervositeit, boosheid, en neerslachtigheid. Adrenaline is een hormoon dat ook vrijkomt bij stress of spanningen.

Veel voorkomende klachten zijn de volgende:

  • Honger
  • Trillen/beven
  • Zweten
  • Hartkloppingen
  • Prikkelbaarheid
  • Minder goed kunnen concentreren

Sommige patiënten ervaren klachten van een hypo, terwijl de bloedglucose niet echt onder de 4 mmol/l is gedaald. Dan spreken we van een “pseudo-hypo” of “schijn-hypo.” Het voelt als een echte hypo maar is het niet. Het lichaam raakt na enige tijd gewend aan hogere bloedglucosewaarden en “schrikt” dan als het ware van een daling. Het is dan zaak te zorgen voor geleidelijk lagere bloedglucosewaarden, met een lager HbA1c (gemiddelde bloedglucosewaarde) als gevolg. U leert uw lichaam zo weer wennen aan normale bloedglucosewaarde en er is minder kans op “vals alarm”.

Net als alle andere organen in het lichaam gebruiken ook de hersenen glucose als brandstof. De hersenen gaan minder goed werken wanneer de bloedglucose van normale tot zeer lage waarden (onder de 3 mmol/l) daalt. Wanneer de bloedglucose in de hersenen daalt, zult u meer moeite hebben met het uitvoeren van bepaalde taken.

Bij dagelijkse activiteiten, zoals lezen, autorijden, geld tellen, schrijven of typen, lopen of fietsen en het voeren van een gesprek is concentratie en nadenken nodig. Omdat het nadenken bij een hypo minder makkelijk gaat, kosten deze activiteiten u bij een hypo meer moeite dan anders.
 

U kunt dan te maken krijgen met de volgende klachten:

  • Wazig zicht
  • Slechte concentratie
  • Verwardheid
  • Moeite uit uw woorden te komen / met dubbele tong praten
  • Moeite met uw motoriek / bewegingen zijn trager, ongecontroleerd
  • Duizeligheid

Deze klachten treden dus meestal pas op als u niet heeft gereageerd op de eerste klachten van een hypo. Eerst komen de “stress” klachten (zie boven) en dan pas de hier genoemde tekenen van een te laag glucosegehalte die het gevolg zijn van een tekort aan glucose in de hersenen. We kunnen de hersenen vergelijken met een motor – glucose is de benzine. Zonder benzine gaat de motor pruttelen en komt uiteindelijk tot stilstand door een tekort aan brandstof. Door het nemen van een suikerhoudend drankje of snack zal uw bloedglucose weer stijgen en verdwijnen de klachten. De ‘motor’ loopt weer.

Delen: