Ik was best huiverig om te starten met insuline, maar het is me enorm meegevallen!

Koolhydraten

Net zoals een auto brandstof nodig heeft om te kunnen rijden, heeft de mens energie nodig om te kunnen leven. Deze energie wordt geleverd door de voeding. Koolhydraten uit de voeding worden in de dunne darm omgezet in glucose, een belangrijke energiebron voor ons lichaam.

Er zijn verschillende soorten koolhydraten:

  • Zetmeel: dit komt voor in bijvoorbeeld: brood, rijst, groente, pasta en in peulvruchten zoals sperziebonen of bruine bonen.
  • Vruchtensuiker: dit komt voor in fruit en vruchtensappen.
  • Melksuiker: dit komt voor in melk en melkproducten zoals karnemelk, yoghurt en melk.
  • Suiker: dit komt voor in gewone suiker, stroop, jam, snoep, gebak en koekjes.
     

De glucose uit de dunne darm komt in het bloed terecht. Vervolgens wordt de glucose via het bloed naar de lichaamscellen vervoerd. Om de glucose in de lichaamscellen te brengen is er insuline nodig. Insuline is een hormoon dat in de alvleesklier wordt gemaakt. De insuline gaat via het bloed naar de lichaamscellen en maakt deze ‘open’, zodat de glucose naar binnen kan gaan. In de lichaamscellen wordt de glucose omgezet in energie of opgeslagen voor later gebruik. Hierdoor daalt de bloedglucosewaarde. De nuchtere bloedglucosewaarden bij iemand die geen diabetes heeft schommelen tussen de 4 en 7 mmol/l.

Delen: