Ik was best huiverig om te starten met insuline, maar het is me enorm meegevallen!

Hoe lost u een hypo op?

Wanneer uw bloedglucosewaarde onder de 4 mmol/l komt is het nodig om deze zo snel mogelijk weer wat omhoog te krijgen. Doet u niets dan bestaat het risico dat de bloedglucosewaarde nog verder daalt.

Wij geven u graag enkele tips voor het corrigeren van een lage bloedglucose:
 

  1. Draag altijd iets bij u dat ongeveer 15 à 20 gram snelle koolhydraten bevat, zoals een pakje (sinaas)appelsap, enkele zakjes vloeibare glucose of dextro-tabletten. Bewaar deze steeds op dezelfde plaats, net als uw autosleutels of uw portemonnee.
     
  2. Controleer uw bloedglucose na het behandelen van een hypo na 10 minuten opnieuw. Indien uw bloedglucosewaarde nog steeds lager is dan 4 mmol/l neemt u opnieuw 15 à 20 gram snelle koolhydraten.
     
  3. Als u het gevoel heeft dat u 'laag zit' maar u bent niet in de gelegenheid om uw bloedglucosewaarde te meten, bijvoorbeeld tijdens het autorijden, neem dan toch snelle koolhydraten. Zet zonodig uw auto aan de kant en controleer uw bloedglucose zo snel mogelijk.
     
  4. Veel mensen vinden het lastig om in sociale situaties hun bloedglucosewaarde te meten vanwege de aandacht die dit zou kunnen trekken. Bijvoorbeeld tijdens een familiebijeenkomst, vergadering, in het openbaar vervoer of tijdens een voorstelling. Ze stellen het meten daarom uit, waardoor een hypo op de loer ligt. Bedenk op zo'n moment dat het de meeste mensen niet eens zal opvallen wat u doet. En zien ze het wel, dan maakt dat duidelijk dat u diabetes heeft. Vraag uzelf dan af hoe erg dat is. Is dat het waard om een mogelijke hypo te negeren?
     
  5. Het is heel verleidelijk, maar probeer niet door te schieten met eten omdat de symptomen voor uw gevoel te lang aanhouden. Neem een afgepaste hoeveelheid en ga desnoods even liggen om de koolhydraten hun werk te laten doen. Uw bloedglucosewaarde zal door snelle koolhydraten binnen 10 minuten gaan stijgen. Bij langzame koolhydraten duurt dit aanzienlijk langer.
     
  6. Als het nog even duurt voordat u aan uw volgende maaltijd begint, eet dan naast 15 à 20 gram snelle koolhydraten ook nog zo'n 15 gram langzame koolhydraten, zoals een plakje ontbijtkoek, een boterham of 1 evergreen. Dit zorgt ervoor dat uw bloedglucosewaarde niet opnieuw te laag wordt.
     
  7. Zoete producten bevatten niet perse snelle koolhydraten. Het vet in producten als chocolade, gebak en koekjes zorgt ervoor dat de glucose vertraagd in het bloed terechtkomt. Het kan dan twee tot drie keer zo lang duren voor de bloedglucosewaarde weer begint te stijgen. Dit zijn daarom zeker geen goede opties om snel uit een hypo te komen.
     
  8. In het geval u zelf niet meer in staat bent de hypo op te lossen, bent u afhankelijk van anderen. De eerste mogelijkheid is dat de persoon die bij u is glucagon bij u injecteert. Dat kan natuurlijk alleen als de glucagon voorhanden is en de persoon die bij u is weet hoe het toe te dienen. Mocht dit niet zo zijn dan is de andere mogelijkheid: 112 bellen voor een ambulance. U kunt uw partner of huisgenoot een keer meenemen naar uw afspraak met de diabetesverpleegkundige om te leren glucagon te injecteren.
     
  9. Grijp uw hypo's aan om iets te leren over uw diabetes. Probeer na te gaan hoe het komt dat uw bloedglucosewaarde te laag werd. Vraag uzelf af wat u de volgende keer beter zou kunnen doen.
     

We hebben een ‘simulator’ ontwikkeld die u kan helpen uw  inzicht te vergroten in  de effecten van verschillende voedingsmiddelen op de bloedglucosewaarde. Aan de hand van deze 'Hypo-oplosser' ziet u dat sommige producten heel snel effect geven – dus een snelle stijging (b.v. dextro). Andere voedingsmiddelen laten de bloedglucose juist langzaam stijgen. Dit kan u helpen de juiste oplossing te kiezen als u een hypo heeft.    


Klik op de button hieronder om naar de hypo-oplosser te gaan:

 

Delen: