Ik was best huiverig om te starten met insuline, maar het is me enorm meegevallen!

Gezonde leefstijl

Een goede behandeling van diabetes begint met het realiseren van een gezonde leefstijl. Dat is niet altijd eenvoudig, maar wel noodzakelijk. Een verantwoord eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging kunnen namelijk de kans op late complicaties verkleinen. Een belangrijke factor bij het ontstaan van diabetes type 2 is overgewicht. Overgewicht is één van de factoren die insulineresistentie veroorzaken, waardoor de alvleesklier meer insuline moet aanmaken en daardoor ook eerder uitgeput raakt. Of iemand overgewicht heeft, wordt bepaald aan de hand van de BMI (Body Mass Index).

De BMI wordt als volgt berekend:

lichaamsgewicht (in kilo’s) gedeeld door de lengte maal de lengte
(in meters): bijvoorbeeld 85 kilo / (1,60 m x 1,60 m) = 85 / 2,56 = 33,2


Een BMI van 18,5 of lager geeft aan dat er sprake is van ondergewicht. Een BMI tussen 18,5 en 25 geeft aan dat iemand een gezond gewicht heeft. Is de BMI hoger dan 25, dan is er sprake van overgewicht. Voor mensen met overgewicht is het belangrijk om af te vallen, zodat de insulineresistentie afneemt. Om gewicht te verliezen, is meestal een aanpassing van het voedingspatroon nodig. Een streng dieet is vaak niet de oplossing, maar goede en goed gedoseerde voeding wel.

Kies daarom voor gevarieerde maaltijden met groente, fruit en volkoren graanproducten. En als u alcohol drinkt, doe het dan met mate. Ook meer lichaamsbeweging is een belangrijk leefstijladvies om een gezonder gewicht te bereiken en te behouden. Elke dag minimaal 30 minuten matig inspannende lichaamsbeweging is de norm voor elke Nederlander en heeft veel voordelen voor uw bloedglucose en uw gezondheid. Probeer meerdere keren per week te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen en/of te fietsen. Meer lichaamsbeweging vermindert ook de behoefte aan insuline en heeft een positief effect op uw bloeddruk.

In veel gevallen zijn deze maatregelen op den duur niet meer voldoende, onder meer doordat de alvleesklier steeds minder insuline aanmaakt. In dat geval is het verstandig om te beginnen met geneesmiddelen. Gezonde leef- en eetgewoonten vormen echter de basis van elke behandeling en blijven nodig, ook als u geneesmiddelen zou gaan gebruiken.

Delen: