Ik was best huiverig om te starten met insuline, maar het is me enorm meegevallen!

Wat zijn voor u de gevolgen van insuline?

Wanneer de insulineproductie van de alvleesklier niet meer voldoende is, wordt het gebruik van insuline noodzakelijk voor een goede diabetesinstelling. Wanneer insuline voor u nieuw is, kan het u helpen om stil te staan bij de gevolgen van insulinebehandeling voor uw dagelijks leven en u hierop voor te bereiden.
 

Aanpassingen

In het begin kan het zijn dat u moet wennen aan het nemen van insuline en het controleren van uw bloedglucose. Ervaring leert echter dat mensen dit snel oppakken en dat het goed in hun leven inpasbaar is. Met de tijd leert u zich op allerhande situaties voorbereiden en weet u hoe te handelen.

Voor de meesten die starten met insuline geldt dat zij slechts 1 (of soms 2) keer per dag injecteren. Dit gebeurt in een min of meer vaste dosering, waardoor dit niet als moeilijk wordt ervaren. Uw arts bepaalt de dosering aan de hand van uw bloedglucosewaarden. Belangrijk is dat u de insulinedosis niet vergeet, maar net als met andere zaken die mensen dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip doen (zoals tandenpoetsen, wassen, etc.) wordt dit na verloop van tijd een routine.

 

Voor de meeste mensen met diabetes type 2 geldt dat het toedienen van injecties zeer weinig tijd kost. Het is wel zo dat de toediening gepaard gaat met een zelfcontrole van uw bloedglucose. Alles bij elkaar kost dit een moment van uw tijd, waardoor u uw bezigheden even zult moeten onderbreken. Maar zoals voor veel zaken geldt: oefening baart kunst.

Met insuline kunt u in principe alles nog doen wat u gewend was (sporten, uit eten gaan, lange wandelingen maken, etc.). U dient er wel altijd rekening mee te houden. Gaat u een activiteit ondernemen waarvan u denkt dat het een effect op uw bloedglucose kan hebben dan is het aan te bevelen voor, tijdens en na de activiteit uw bloedglucose te controleren en zo nodig actie te ondernemen. Als het gebruik van insuline uw leven minder flexibel maakt, kunt u met uw arts of praktijkondersteuner praten over mogelijke oplossingen.

Bij het starten met insuline zult u waarschijnlijk vaker contact hebben met uw arts, omdat uw insulinedosering nog goed moet worden ingesteld en het nog allemaal nieuw voor u is. Op korte termijn kunt u alles zelf en zult u uw arts minder vaak nodig hebben.
 

Injecteren

Insuline wordt onderhuids toegediend met een injectie. Voor veruit het merendeel van de mensen met diabetes type 2 die overstappen op insuline blijkt het injecteren geen probleem.

Een aantal mensen ervaart aanvankelijk angst bij het injecteren, die daarna meestal snel over gaat. Een insulinepen is geen injectiespuit met een vrij dikke lange naald, zoals bij het bloedprikken of bij een (reis)vaccinatie meestal het geval is. De insulinepen is makkelijk in gebruik en heeft hele dunne korte naaldjes. Injecteren is hiermee nauwelijks voelbaar of pijnlijk. Misschien kunt u aan uw arts of praktijkondersteuner vragen of u de naaldjes eens mag zien en uitproberen. Als u heel erg bang bent kan het de moeite waard zijn om hier hulp voor te vragen. Om te testen of u last heeft van ‘spuitangst’, klikt u hier

Het injecteren van insuline (in het bijzijn van anderen) kan voor sommigen als schaamtevol worden ervaren. Er kunnen natuurlijk omstandigheden zijn waaronder u liever privé injecteert. U kunt dan bijvoorbeeld gebruik maken van het toilet of u even omdraaien of terugtrekken. Door het injecteren voor uzelf te houden ontstaat het onbedoelde effect dat uw omgeving er niets van weet en u ook niet kan ondersteunen indien nodig. Er is geen reden voor schaamte. Insuline gebruiken betekent simpelweg dat uw eigen productie van insuline ontoereikend is. Insuline is dan nuttig en nodig om gezond te blijven. 
 

Hypo’s

Insuline is, net als tabletten, effectief in het verlagen van het glucosegehalte in het bloed. Er bestaat een kans, dat het gehalte lager wordt dan normaal (een hypo). Door een goede dosering van uw insuline kan dit probleem grotendeels voorkomen worden. Ook is het zo dat wanneer de bloedglucose lager wordt, u symptomen ervaart die u helpen ze te herkennen en vroegtijdig te behandelen. 

Het kan gebeuren dat uw naasten zich zorgen maken over mogelijke hypo’s. Het is belangrijk om te weten wat hun zorgen zijn en samen te bespreken wat hieraan te doen is. Dat uw familie of vrienden zich zorgen maken zou echter geen reden mogen zijn om niet met insuline te starten. Praat er met hen over of neem ze mee naar uw arts of praktijkondersteuner als ze specifieke vragen hebben.

 

Gewicht

Insuline kan leiden tot een bescheiden toename in gewicht (circa 2 kilo). Dit komt doordat de insuline zorgt voor een betere diabetesinstelling. De glucose in uw bloed wordt niet meer uitgeplast, maar het wordt opgenomen in uw lichaamscellen waar het kan dienen als brandstof. Daarnaast is insuline een anabool hormoon, waardoor het een effect heeft op de opbouw van spier- en vetweefsel. Tenslotte bestaat er de kans dat u een lage bloedglucose zult behandelen door het eten van tussendoortjes. Door een goede afstemming van voeding en dosering van insuline kunt u meer gewichtstoename voorkomen. U kunt hiervoor begeleiding vragen van een diëtist.

Delen: