Ik was best huiverig om te starten met insuline, maar het is me enorm meegevallen!

Hypo's en uw naasten

Je hoort het mensen met diabetes vaak zeggen: 'Ze bedoelen het goed, maar ik word er gek van, die bemoeizucht met m'n eten!' 'Heb je wel gemeten?' 'Mag je dat wel hebben?' 'Zou je dat wel doen?' Al die vrienden, familieleden en collega's die zich met u bemoeien of die zich zorgen om u maken. Ongewenste steun kan een bron van conflicten zijn in uw relatie met anderen. Wat kunt u hieraan doen?


Een paar tips:

  1. Alleen door erover te praten met elkaar kan er verandering in de situatie worden gebracht.
    Maak de ander duidelijk hoe het voelt om ongevraagd advies te krijgen, en ga na of de ander begrijpt wat u bedoelt. Wees duidelijk in wat u anders zou willen. Zoek samen naar oplossingen.
     
  2. Bespreek waar ieders verantwoordelijkheden liggen. 
    Veel van het 'politiegedrag' van anderen komt voort uit betrokkenheid, een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Weliswaar pakt het voor u averechts uit, maar de bedoeling van de ander zal in de meeste gevallen zijn u te helpen met uw diabetes. Wat ziet u als uw eigen verantwoordelijkheid? Welke verantwoordelijkheid voelt uw partner? Hierover met elkaar spreken helpt duidelijk te krijgen waar ieders verantwoordelijkheid ligt. Bepaal gezamenlijk de grenzen en maak afspraken met uw omgeving. U spreekt bijvoorbeeld af dat u verantwoordelijk bent voor het corrigeren van uw hypo's. Maar als uw partner ziet dat uw bloedglucose waarschijnlijk te laag is (bijvoorbeeld omdat u bleek ziet of zich anders gedraagt) zal hij/zij een glas sinaasappelsap voor u klaarzetten, dat u opdrinkt zonder dat uw partner hier iets over zegt.
     
  3. Informeer anderen over uw zelfzorgactiviteiten.
    Hoewel u uw dagelijkse zelfzorg misschien het liefst voor u zelf houdt, kan het helpen uw omgeving duidelijk te maken wat u doet om uw diabetes te reguleren. Dit zal hun behoefte om u te 'controleren' of om zich zorgen te maken doen afnemen. U kunt het immers prima zelf.

 

Delen: