Ik was best huiverig om te starten met insuline, maar het is me enorm meegevallen!

Ervaringen van een lotgenoot

“Het is niet jouw schuld dat je diabetes hebt.”

“Ik heb sinds 1997 diabetes type 2. Ik kwam er achter omdat ik veel moest drinken en plassen. De huisarts maakte de diagnose en stuurde me door naar de VU. Daar ben ik eerst behandeld met pillen en later met insuline 1 maal daags. De pillen waren metformine 2 maal daags en glimepiride. Daarnaast liep ik ook bij de dietiste voor dieetadviezen. Zij maakte me duidelijk dat de normale gezonde voeding het dieet was. De internist schreef 1 maal daags mixinsuline voor. De diabetesverpleegkundige gaf mij de instructies hoe te spuiten. Ik zag er tegenop en ben toen eerst maar op vakantie gegaan om toch nog een keer zonder insuline door het leven te gaan. Ik dacht dat het mijn hele leven ging beheersen, dat ik een soort invalide werd. Ook het prikken vond ik eng. Ik had nog verhalen van vroeger van mijn ooms die ook diabetes hadden.

Wat aanvankelijk meeviel in de overgang naar insuline is dat het niet je hele leven beheerste. Een groot voordeel was dat mijn diabetes beter geregeld werd, doordat ik ook zelf de suikerspiegel kon meten en de insuline daarop kon afstemmen. Dit was vooral mogelijk toen ik overstapte naar 1 maal daags langwerkende insuline en snelwerkende insuline bij de maaltijden. Ik voelde me daardoor ook fitter. Toch is het 4 keer insuline toedienen en meten best belastend. Vooral als je daarbij moet inschatten hoeveel insuline je nodig hebt. Maar gaandeweg ontstaat er wel een patroon. Ik heb toen ook een periode bij de diabetespsychologe gelopen om het beter te accepteren. In diezelfde periode ben ik ook gestopt met roken en ben ik meer gaan bewegen. Mijn leven ziet er wel veel rooskleuriger uit dan in het begin van de diabetes. Ondanks de diabetes voel ik me gezond. Onlangs een cursus mindfullnes gedaan. Ook dat maakt dat ik op een positieve manier mijn suiker blijf regelen en er opener mee omga.

Wat ik anderen zou aanraden? Bedenk dat je er baat bij hebt wanneer je suiker goed geregeld is (vooral voor de lange termijn) en vraag hulp als het niet gaat zoals je wilt. Verder: stop met roken. Het is niet jouw schuld dat je diabetes hebt.”

Bram van Garderen

 

 

Ook hier uw ervaring met diabetes type 2 en de overstap naar insuline delen? Mail naar s.rondags@vumc.nl

Delen: